Anlägga gräsmatta

Hitta tips på att anlägga gräsmatta, så, plantera och sköta

Vad vore en trädgård utan en gräsmatta. Alla vill vi väl ha en gräsmatta som är tät, grön, mossfri och ogräsfri. Det finns en hel del du kan göra för att lyckas att anlägga gräsmatta och sköta en gräsmatta som uppfyller detta. Jag har anlagt, planterat ett antal gräsmattor.


Det största kravet på en gräsmatta är att den är jämn. En jämn gräsmatta medför att många utomhus aktiviteter fungerar bra, tex. krocket och kubb. Att anlägga en gräsmatta och få den jämn klarar alla av, bara man har tid, ork och lust. Det är lättast att utgå från nytt, dvs köpa matgjord som körs ut för hand (skottkärra) som sedan rakas och räfsas ut. Detta gäller oss privatpersoner som till eget bruk ska anlägga en gräsmatta. Ett bra förarbete ger en bättre och snyggare gräsmatta.

Det andra men mer arbetskrävande är att göra om en dålig befintlig gräsmatta eller tom. ett vildvuxet parti i trädgården. Då är det jordfräs, ta bort ogräs mm, tillföra ny matgjord som gäller. Andra och även det slutgiltiga kravet på en gräsmatta är att den är grön, fri från ogräs och mossa. Detta är betydligt svårare att klara av. Att helt få en helt ogräsfri gräsmatta är näst intill omöjligt. Däremot att hålla ogräset (maskrosor mm) på en låg nivå är fullt möjligt. En snygg trädgård ska bestå av gräsmatta och trädgårdsväxter. Hos Bakker trädgård hittar du trädgårdsväxter, gräsfrö och trädgårdsredskap.

Anlägga gräsmatta kan man antingen göra genom att så, plantera gräsfrö eller att anlägga färdigt gräs, gräs på rulle. Det sistnämnda är inget för mig. Det är viktigt att man packar, vältar gräsfröerna ordentligt så att de blir liggande vid vattning och om det regnar. Man bör använda rikligt med gräsfrö. När gräset börjar växa och gräsmattan börjar ta form får man försiktigt börja klippa gräsmattan. Jag tycker det är bra att börja med en grästrimmer. Efterhand kan man gå över till en gräsklippare.

Anlägga gräsmatta

Ska du anlägga gräsmatta eller trädgård då ska du passa på och besök annonsörerna ovan för med lite tur kunna köpa tex. billig trädgårdsutrustning och billiga gräsfrön pga att de som annonserar ofta har erbjudanden och kampanjer tillsammans med sin annonsering. Besök därför många annonsörer innan du köper. Du kan också finna inspiration och trädgårdstips på att anlägga gräsmatta, trädgård eller annat i en trädgård.

När gräsmattan börjar växa så växer också ogräs, speciellt kvickrot och maskrosor. När gräset har vuxigt så mycket att en grön gräsmatta har vuxit fram så gäller det, vilket gäller hela tiden med en gräsmatta att det är betydligt mer gräs än ogräs och mossa. När ogräs och mossa får överhand får man en gräsmatta med mindre gräs i. Min gräsmatta är fin, visst finns det ogräs och mossa men det mesta är gräs. Den skötsel jag gör för att hålla gräsmattan i detta skick är, gödslar på vår och höst, kör över gräsmattan på våren med en mossrivare och gräver kontinuerligt upp maskrosor. Skötsel av en gräsmatta är inte så betungande om man gör detta kontinuerligt. Hittade en sida på nätet som beskriver mycket om hur du får en gräsmatta, grön, tät, mossfri, och ogräsfri. Sidan heter Olle berg.nu.

Det finns säkert många olika medel för ogräsbekämpning. Jag tycker att gödning (stroller) och ev. kalk är tillräckligt. Sök på ogräsbekämpning på tex. google och du hittar många länkar angående detta. Vill du ha en fin trädgård, se du till att din gräsmatta är fin, den är ofta en stor del av trädgården. Produkter att använda till din gräsmatta hittar du hos många leverantörer, via nätet och hos lokala handlare. Idag är utbudet stort, kan rekommendera Bakker trädgård.

Anlägga gräsmatta

Färdig gräsmatta eller gräsmatta på rulle är alternativ till att så en gräsmatta med gräsfrö. På nätet hittar du företag som säljer en färdig gräsmatta. Nedan bild på gräsmatta på rulle, den kommer från Pro Assistans. Klicka på bilden för att läsa mera.

Anlägga gräsmatta

Nedan länkar för att hitta tips för att anlägga gräsmatta

Att anlägga trädgårdar eller att sköta trädgårdar kräver en hel del trädgårdstillbehör, statyer, gödningsmedel, gräsklippare, dammar, växthus, kantsten är bara något av det som kan behövas. Idag är utbudet stort både via lokala handlare och genom nätet. Ha inte för bråttom utan titta runt vad olika leverantörer har att erbjuda.

Hem & Villa Trädgårdsmässan Trädgård norr
Japansk trädgård Trädgårdar i Dalarna Tysk trädgård
Rosendals trädgård Sofiero Ulriksdals trädgård